![](/media/lib/172/n-lacznosc-w-mozgu-2c3d626b3496cd99d734a1279d0147ca.jpg)
Alkohol osłabia połączenie konieczne do przetwarzania wskazówek społecznych
2 września 2013, 11:55Alkohol ogranicza komunikację między ciałem migdałowatym a korą okołooczodołową, które współpracują, by prawidłowo zinterpretować i zareagować na wskazówki społeczne.
![](/media/lib/193/n-laleczka-wudu-af5ae46668a5a9f7af62f7777ec7c1d0.jpg)
Przed rozmową z małżonkiem warto zbadać poziom cukru
15 kwietnia 2014, 11:49Niższy poziom cukru sprawia, że osoby zamężne/żonate są bardziej złe na partnerów i bardziej skłonne do agresywnego wyładowywania się na nich.
![](/media/lib/208/n-buraki-cukrowe-c5181634cce718597d39014b605d79d9.jpg)
Hemoglobina z buraków cukrowych
6 listopada 2014, 12:05Hemoglobina występująca w burakach cukrowych może znaleźć zastosowanie w zastępnikach krwi.
![](/media/lib/121/n-reka-be51302fb13658b683b9923d911cf860.jpg)
U ludzi z depresją częściej występuje parkinsonizm
21 maja 2015, 11:28Ludzie z depresją mogą być bardziej narażeni na chorobę Parkinsona.
![](/media/lib/233/n-zaleznosci-mikrobiomowe2-0604e83526b3095218ec7655a0bb0d7b.jpg)
Bakterie mikrobiomu sygnalizują mózgowi, kiedy są nasycone
24 listopada 2015, 19:03U zwierząt 20 minut po posiłku bakterie jelitowe wytwarzają białka, które hamują pobieranie pokarmu. Naukowcy wykazali także, że gdy białka te wstrzyknie się myszom lub szczurom, oddziałują one na mózg, zmniejszając apetyt. Uzyskane wyniki sugerują, że mikrobiom pomaga kontrolować, kiedy i ile jemy.
![](/media/lib/204/n-bieg-244da51ecf18c29eb051e042196f87d3.jpg)
Sposób na zapamiętanie - ćwiczenia 4 godz. po uczeniu
17 czerwca 2016, 11:02Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy ćwiczyli 4 godziny po uczeniu, 2 dni później pamiętali opanowywany materiał lepiej niż ci, którzy ćwiczyli bezpośrednio po sesji albo nie ćwiczyli w ogóle.
![](/media/lib/266/n-interakcje-3b64ab45f4c50d9c76a43da9a5cc3ea0.jpg)
Wszyscy potrzebujemy kontaktu. Organelle komórkowe także...
23 stycznia 2017, 12:34Naukowcy dokonali przełomu w zakresie ustalenia, jak poszczególne przedziały lub organelle komórkowe wchodzą ze sobą w interakcje. Udało im się rozpracować, jak na poziomie molekularnym współpracują ze sobą peroksysomy i siateczka śródplazmatyczna (ER).
![](/media/lib/109/n-zielona-herbata-d629c6944fce9d9c2be90f1c3a742b4a.jpg)
Zielona herbata łagodzi poznawcze skutki zachodniej diety
31 lipca 2017, 10:42Galusan epigallokatechiny (EGCG), polifenol zielonej herbaty, łagodzi insulinooporność mózgu, neurozapalenie i niedomogi poznawcze wywołane wysokotłuszczową, obfitującą we fruktozę dietą (ang. high-fat and high-fructose, HFFD).
![](/media/lib/304/n-1208420776_343626-3711cf410ba74cadc65efe10fbd710c4.jpeg)
Przeciwutleniacze i aminokwasy wspomagają leczenie chorób psychicznych u młodych ludzi
22 marca 2018, 11:32Przeciwutleniacze i aminokwasy mogą wspomóc leczenie młodych osób na wczesnych etapach chorób psychicznych.
![](/media/lib/93/n-gryzacy-komar-1f811bf461ef3f4fdc6ecb7a6dfd7336.jpg)
Powiązania między metabolizmem glukozy i malarią mózgową
9 października 2018, 09:11Istnieje związek między metabolizmem glukozy a malarią mózgową, na którą rocznie umiera ponad milion osób.